Kaptam, továbbítom nektek. Én nem vagyok érintett, mert a gyerekem most nincs  még érettségi évében, de van rajtam kívül hetvenezer érintett gyerek, család és több ezernyi érintett pedagógus.. 

Egy gimnáziumi tanárnő, egy igazgatóhelyettes sorai ezek. Ahogyan ő fogalmaz: hangosan gondolkodik. 

Gondolkodjunk vele..

“Érettségi 2020 és az ő fontossága. Bennem két kérdés merül fel:

1.) Ha tudnád, hogy fertőzött vagy, elmennél?

2.) Honnan tudod, hogy nem vagy fertőzött?

Elvész-e a gyerek lehetősége a továbbtanulásra az élete tovább haladására?

Tegyük fel:

  • Érettségi közben valaki rosszul lesz – hányan kerülnek karanténba, így elveszítve az esélyt a továbbtanulásra?
  • Valakiről kiderül az első napon, hogy fertőzött – mi lesz a többiekkel? Karantén, elveszítik az esélyt a továbbtanulásra?
  • Valaki a családját féltve (idős nagyszülő, autoimmun beteg testvér) nem tud elmenni – elveszítette az esélyt a továbbtanulásra?
  • Valaki a digitális munkarendben nem tud, nem tudott felkészülni rendesen (akár eszközhiány miatt, akár a személyes jelenlét híján) az érettségire – elveszítette az esélyt a továbbtanulásra? 
  • Ő beteg, vagy a családjában beteg valaki – elveszítette az esélyt a továbbtanulásra?

Nem folytatom, mert a legfontosabb kérdés az: ha mindenképp sérülnek érdekek, ha nincs jó megoldás, ha nincs olyan megoldás, amely megadja az esélyt, akkor miért kell ennyi életet veszélyeztetni?

Tanárszemmel és igazgatóhelyettesi mivoltomban is kérdezem: 

Ha kiderül, hogy valaki megbetegedett az érettségi időszakában (soha nem fog kiderülni, pontosan hol és mikor), akkor ÉN hozzájárultam ehhez? 

De gondolkodjunk pozitívan: mi megszervezzük az érettségit nálunk, senki nem betegszik meg, örülünk. Közben kiderül, hogy egy másik iskolában pedig megfertőződtek. Az elegendő ok a megnyugvásra, ha azt ringatom magamban, hogy “hála ég, nem a mi iskolánkban történt”? Tudjak rendesen aludni, tudva, hogy az érettségi lebonyolításában való részvételemmel támogattam az érettségit, aminek következtében emberek megbetegedtek, netán meghaltak?

Ki akarok szállni ebből a rendszerből..”

Az írást a bouvet.cafeblog.hu kapta. Kimásolni, más médiumnak felhasználni az engedélyem nélkül tilos. 

fotó: fortepan.huJEZSUITA LEVÉLTÁR KÉPSZÁM: 100211